HABER/Ali ÇEVİKBAŞ- Isparta Tarihi Üzüm Pazarı’nda boncuk ve doğal taş satışı yapan Mehmet Çelik, gençlerin desteklenmesi durumda takı üretiminden güzel kazançlar sağlayabileceklerini söyledi.
Mesleğini 30 senedir sürdüren Çelik, takı tamiri ve üretiminde alandaki ihtiyacı karşılayarak öğrencilere, ev hanımlarına destek olduğunu anlattı. Çelik, açıklamasında; “Öğretmenliğe yeni başlamıştım, tek maaşla Yalova’da çalışıyordum. İki evladım var, eşim üretime katkı yapmak istiyordu. Estetik olarak güzel sanatlara çok meyilliydi. Çocuklar büyüdükten sonra ‘Ben de bir şeyler yapayım’ derken takı üretmeye başladık. Belediyenin açtığı sergilerde bu ürünleri satmaya başladık. Ek gelir olarak sahilde bir yerimiz oldu. Yani 1994 yılından bugüne kadar takı üretimiyle ilgili işler yaptık. 1999 yılında, Kocaeli depreminden sonra eşimin memleketi Isparta’ya döndük. Buraya gelince kalıcı bir şeyler yapma kararı aldık. Takı tamiri, tadilatı, üretimi, öğretme ve gösterme alanında bir yer yoktu. İnsanlar, özellikle bayanlar, bu tip işleri kuyumcuya veriyor; kuyumcu ise birkaç yere yönlendiriyordu. Çoğu iş rastgele yapılıyordu. Biz bu işe başladık. El sanatlarındaki öğrenciler yoğun bir şekilde yapamadıklarını getirdiler. Sabaha kadar onların işlerini yapmaya çalıştık. Derken yıl 2024 oldu. Üzüm Pazarı’nda küçük, nadide bir yer edindik. Burada üretiyor ve çalışıyoruz. 30 yıllık bilgi birikimimizle hem gençlere hem de kadınlara bilgimizi aktarıyoruz” diye konuştu.
Son 10 yıldır doğal taş ürünlere yöneldiklerini kaydeden Çelik, Doğal taşla ilgili otantik takılar, kolyeler, halhal ve küpe yaptıklarını söyledi. Çelik, açıklamasında şu şekilde devam etti; “Ancak şu sıralar yılların birikimiyle yeni üretim yapmak yerine, bozulan takıları tamir ediyoruz. Zamanımız oldukça, hayallerini anlatanların isteklerini geri çevirmiyoruz. Onların anlattıkları şekilde takılar yapıyoruz. Hazır takı yapmak ve satmak şu anda yaptığımız iş değil. Bu konuda bir şey isteyen olursa birlikte oturuyor, tasarlıyor ve isteğe göre ürünü yapıyoruz. El sanatları, elbette zordur. Yılların birikimidir, üretim yapılması gerekir. Özellikle ev hanımlarının ve gençlerin kendi yeteneklerini açığa çıkarması gerekiyor. Bu konuda çok yetenekli bayanlar var. O kadar güzel şeyler yapıyorlar ki, ancak ürettiklerini pazarlamaya döndüremedikleri için sıkıntı yaşıyorlar. Gittiğim ve gördüğüm yerlerde bu konuda konuştuğum örgütlü kadın kuruluşlarının, yerelde daha fazla çalışarak kendi pazarlarını oluşturduğunu görüyorum. Özellikle meslek liselerindeki el sanatları bölümü ya da güzel sanatlardaki geleneksel el sanatları bölümü mezunu gençler çok yetenekli. Ancak bu yetenekleri sonucunda ürettikleri ürünler, ne yazık ki katma değere dönüşemiyor. Yıllar önce küçücük bir masamda, mütevazı 3-5 boncukla 40 günde yaklaşık 5-6 bin mark biriktirip gidiyordum. Tek maaşlıydım ve bu kazançla bir yıl rahat ediyordum. Üzüm Pazarı’nda da turistler geldiğinde yavaş yavaş dolaşıyorlar. Bu tarz yerlerin olması çok önemlidir. Valiliğin oradaki kooperatifleri biraz daha canlandırarak burayı bir cazibe merkezi haline getirip ev hanımlarına açması gerekiyor. Birkaç kooperatif açılmış, ancak ne işe yaradıklarına baktığımda pazarlama olanağı olmadığını görüyorum. Pazarlama olanağı sağlanırsa gençlerin çoğu internet üzerinden satış yapabilir. Çok yetenekliler, çok güzel şeyler yapıyorlar. Gençler gelip bizden akıl alıyor, internet sistemlerini kuruyorlar. Onlar bizden çok daha zeki. Desteklenirlerse bu işten çok güzel para kazanabilirler ve ekonomiye katkı sağlayabilirler. Özellikle çocuklar yeteneklerini açığa çıkarmak için boncuklarla ilgileniyorlar. Bu onların dinlenmesini ve terapi yapmasını sağlıyor. Aileler de çok ilgili. Çocukların telefondan uzak kalması ve el becerilerini geliştirmesi için fedakarlık yapıyorlar. Tüm bu zorluklara rağmen çocuklarının yeteneklerini açığa çıkarmasına yardımcı olmaktadır”.
Asıl kazanan
22 Aralık 2024 Pazar 20:20Asıl kazanan boncuk satan aracılar oluyor.